Categories
Uncategorized

Какво е да си лектор на WordCamp Sofia: Интервю с Ники Кръстев

Ако и вие искате да участвате като лектор тази година, посетете този линк за повече подробности или кандидатствайте директно тук.

Ако сте били на някоя от месечните срещи в общността на WordPress в България, шансовете да сте срещали Ники Кръстев са почти 100%.

Ники е SEO оптимизатор, маркетьор, рекламист, сертифициран Google Ads, Goоgle Analytics и Microsoft BingAds специалист.

Има над 80 сертификата за завършени обучения и специализации от компаниите лидери в дигиталния маркетинг и реклама като Google, Facebook, Twitter, YouTube, Microsoft, HubSpot, SEMrush, Eventbrite и много други. Занимава се с оптимизация на уеб сайтове за търсачки от 2009 г. насам. Google local guide, ниво 8.

Но извън професионалните си успехи, Ники е и ползотворен член на WordPress общността.

От няколко години активно организира WordPress meetup-и, на които хората могат да споделят професионалният си опит. По време на тежките локдауни от 2020 и 2021 Ники пренесе събитията онлайн, като по този начин поддържаше духа на местната WordPress общност.

Негова беше и идеята за Дигиталната Неконференция, на която различни професионалисти от ИТ сферата споделиха идеи как да се справяме с последиците от карантината и Ковид-19. Тази година, той се включи отново в организацията на WordCamp Sofia, така че ще имате възможност да си поприказвате с него на живо по време на кемпа.

И така, без повече разтакаване, днес ви представяме нашето кратко интервю с вечният ентусиаст Ники Кръстев и неговият опит като лектор на WordCamp Sofia.

Здравей Ники и благодаря ти, че отделяш от времето си за да споделиш твоят опит като лектор. Какво те накара да се качиш на сцената на WordCamp Sofia?

Първото ми говорене на WordCamp се случи в един от любимите ми български градове – Пловдив. Бях взел участие в няколко по-малки събития и реших да видя как е на голямата сцена.

Тъй като съм бил на доста WordCamp конференции преди това, включително и извън България, знам, че обстановката е страхотна, хората са много подкрепящи и вдъхновяващи и реших, че ако искам да говоря пред голяма публика, това е точното място, на което да започна и да видя дали изобщо ще ми хареса и като цяло как ще се справя.

Всъщност допреди няколко години страшно се панирах, когато се налагаше да говоря пред каквато и да е публика. Пял съм пред 5000 човека без никакво притеснение, но на сцената някак си влизах в роля и не го чувствах като да застана пред голяма аудитория и да бъда себе си.

Винаги имах притеснение дали ще дам стойност, дали няма да кажа някоя глупост, дали няма да стана за смях и т.н. – предполагам много хора са имали подобни притеснения в началото.

Благодарение на страхотната публика в нашата общност и окуражаванията на всички, доброто отношение и като цяло топлото посрещане успях да се почувствам пред свои, да спра да се притеснявам и да започна да се забавлявам всеки път, когато представям нова тема.

От първото ми излизане пред публика до днес вече имам над 50-60 събития, на които съм бил лектор и всичко това се случи благодарение на нашата страхотна общност, заради което съм изключително благодарен!

Би ли споделил как избра темата за лекцията си?

Ами повечето хора ме свързват със SEO бранша, тъй като до ден днешен част от работата ни е свързана с оптимизацията на сайтове както като бързодействие, така и оптимизация за търсачки. За първия камп, обаче, реших да подготвя презентация, свързана с оборване на митовете за WordPress.

Знаех, че темата е интересна както за професионалистите, които да си сверят часовниците, така и за начинаещите, които да научат нещо ново. Темата наистина се хареса и за щастие предизвика дискусия и всички научихме по нещо ново.

Какво научи от подготовката ти като лектор?

В началото отделях много време за подобни презентации, но с времето се научих, че когато избирам тема е добре да избера нещо, което да не ми отнеме много време за подготовка и реализация.

Вече избирам теми от практиката ми, показвам решение на казуси, изваждам класации на нещо, което би било полезно за широката аудитория, показвам интересни неща, които сме открили с колеги и т.н. Смятам, че е важно както да разбирам материята, така и да ми е приятно да говоря по темата. Искам цялото представяне да стане едно приятно и натурално изживяване, а не борба за оцеляване на сцената! :slightly_smiling_face:

Според теб коя е най-готината част от един WordCamp?

Много колеги са ме впечатлявали с всякакви различни теми и презентации, но като цяло аз предпочитам презентациите, които показват примери от практиката, които няма как да срещнеш в статия в интернет или видеоклип.

Използвам присъствието на конференции основно за нетуъркинг и когато посещавам лекция очаквам наистина да науча нещо ново, което да ми помогне в работата пред компютъра или отношението с клиентите.

А WordCamp-овете на които съм бил лектор са били епични най-вече заради това, че мога да се видя със всички тези дейни и вдъхновяващи колеги в съвсем друга светлина – както в деня на конференцията, така и в дните преди и след нея, по време на всички съпътстващи събития за тесен кръг организатори/лектори/спонсори/доброволци.

Тези разговори освен изключително приятни са и безценни, наистина!

Последен въпрос, какъв съвет би дал на някой, който ще бъде лектор за първи път на WordCamp Sofia?

Бих дал няколко съвета:

  • Да избере тема, от която наистина разбира. Може да е нещо ново и популярно, може да е стара тема, но по която има какво ново да се каже, може да е кейс стъди… важното е лекторът да се чувства в свои води. Организаторите винаги търсят разнообразна програма, за да може конференцията да е подходяща и полезна за всички, така че дали темата ще бъде за програмиране, маркетинг, общуване с клиенти или пък за самите емоции покрай поддръжката на сайт/онлайн магазин – стига да е интересна и да дава добавена стойност, винаги има шанс да бъде избрана.
  • Да направи нещо различно. Различна тема – може да прегледа темите на предишните 2-3 конференции, да види какво липсва в програмата и да пише за него.  Различна презентация – може да използва креативни похвати в презентирането на самата тема.
  • Да вкара малко хумор, ако темата го позволява – хуморът наистина разчупва ледовете и много бързо скучната презентация се превръща в забавно приключение. Не казвам, че презентацията трябва да заприлича на стендъп гиг, но една-две шеги в началото и средата на презентацията могат да разчупят обстановката и да усмихнат присъстващите, давайки допълнителна увереност на лектора.
  • Да се подготви добре преди самата презентация. Репетициите пред огледалото винаги помагат. Ако наистина му е за първи път е добре да изрепетира цялото представяне поне 10-15 пъти, за да може да изглади детайлите и в деня на презентацията да се чувства достатъчно уверен в представянето си. По време на презентацията никой няма да го прекъсва и да му задава въпроси, така че колкото по-добре се е подготвил преди това, толкова по-добре ще изглежда по време на самата презентация.
  • Да се усмихва и да се забавлява – цялата атмосфера на WordCamp е изключително приятелска и вдъхновяваща, като един истински WordPress празник! Организаторите и лекторите са доброволци, така че хората, ангажирани с конференцията истински обичат това, което правят и цялото им отношение е много позитивно. В общи линии всеки от тях е готов да съдейства, за да може всички присъстващи да си изкарат страхотно.